En blogg om målning, stickning och andra roliga saker man kan göra med sina händer...

En blogg om målning, stickning, virkning och lite allt möjligt kul....

lördag 31 mars 2012

Nya idéer igen...

Idag sprudlar idéerna och jag kommer på massa kul som jag vill göra.. hjälper ju inte att man sitter och kollar runt på olika bloggar så ser va fint handarbete folk gör och sen har man panduros vårkartalog på toa som man kollar i varje gång man går dit.
jag har skrivit ut olika beskrivningar på saker som jag vill göra nångång, på så sett kan jag kolla igenom och se va jag är sugen på just när jag inte har nått projekt på gång.
Sen satte jag oxå igång och skissa upp ett klädesplagg till mig själv. Så nu ska jag gå på garnjakt så när jag hittar det perfekta garnet så ska jag göra den. Ska skriva ner hur jag gör och sen om jag lyckas så lägger jag upp beskrivningen här.

på handarbetsfronten så la jag mitt barnvagnsprojekt på hyllan och gjorde lite påskpyssel som jag kommer visa på symötet på tisdag.

jag har två garn i påskgrönt (tycker den gröna färgen är väldigt påskig och fin) som jag vill göra nått av. et är ludet garn så får nog bli en bäbiströja igen. får se om jag sätter igång med nått nytt eller vilar händerna lite =)

den som lever får se..

ha en rolig lördagskväll..
/Trixi

fredag 30 mars 2012

Projekt

Just nu håller jag på me ett projekt som säkert kommer ta lång tid och jag kommer visa de olika delarna när de är klara och om/ när jag blir klar med hela så kommer jag visa helheten.
Kan avslöja att det ska bli en vagn-mobile. Jag vill inte avslöja allt eftersom jag brukar ändra mig efter arbetets gång och grundtanken är kanske väligt olikt resultatet till slut. Men det är det som är så härligt att man låter inspirationen vägleda en och så får man se hur det blir i slutet.

Jag håller just nu på med bokstäver och de blev en arning större än jag hade tänkt mig så de blir kanske bokhyllsbokstäver ist. vi får se, ja måste testa och se hur de ser ut i en vagn först innan jag bestämmer mig. sen får vi se om jag ska testa och göra mindre bokstäver eller om jag kommer på en ny idé.

Jag tror att detta kommer bli ett projekt som jag tar upp å och då och inget som jag kommewr köra på tills jag är färdig som jag gjort när jag stickat tröjor och filtar.

Det blir nog något stickprojekt emellan varven så återkommer jag med hur projektet fortlöper =)


ha en gosig myskväll!!

/ Trixi

tisdag 27 mars 2012

symöte: min variant av estelle

Hej alla symötemedlemmar och övriga läsare..
jag ser verkligen fram emot våra träffar och all inspiration som ni ger mig.

Denna veckan har jag försökt mig på och göra en estellehätta.
Efter en del strul med stickor som gick av och stickor som jag aldrig stickat med,
(första gången med strumpstickor) osv så fick jag till sist ihop en hätta.
Jag valde att köra mitt eget rejs med estellebeskrivningen som grund och sen utvecklade jag den efter hand som var enklast för mig. Jag gillar inte och behöva sitta och räkna och ha koll hela tiden, jag vill att arbetet ska flyta på så jag gjorde min egen variant av estelle.

här kommer en bild på min variant.


Jag valde att lägga ökningarna efter första maskan och innan sista maskan på varje strumpsticka. Det blev samma antal ökning per varv. På så vis behövde jag inte hålla koll med räkning utan kunde bara sticka på utan att tänka.
nästa ändring var när ökningarna var slut. Då bytte jag till rundsticka för att slippa tänka på 3 stickor och risken att tappa maskor. (jag hade aldrig stickat med såna innan så var en del och hålla koll på flera stickor samtidigt).
Sen valde jag att inte fortsätta göra mönster med hålen så jag körde varannan varv räta och varannan varv aviga. först för att göra en liten kant mitt på.

Jag valde att ha med kanten längst sidan precis som estelle.
så varven var alltså 5 aviga och resten räta tills 5 sista som var aviga. nästa varv tvärtom.
De sista 5 varven gjorde jag varannan rät och varannan avig hela varvet och å så att det blir mönster.
(jag har aldrig varit bra på att förklara saker så jag hoppas ni hänger me lite haha bara fråga annars.) minns knappt hur jag gjorde fast jag försökte föra lite anteckningar samtidigt.

jag brukar försöka förklara medan jag visar på bild samtdigt så ni kanske förstår bättre genom bilderna, så här kommer några till.



Nu är jag nyfiken på vad alla andra har gjort för fint denna veckan..
kolla in: husmorsskolans blogg

ha en vårig skön kväll!

/ Trixi

måndag 26 mars 2012

stickan gick av

ups.. i helgen stickade ja på min variant av estellehättan.
Som ja skrev i förra inlägget så blev de strul redan från början..
hahaha antagligen var de inte meningen att ja skulle göra den men nu är den iaf klar =)
ja satt på tåget och höll på och då gick sticvkan av.. min rundsticka så mellan stickan å bandet mellan lossnade.. så blev å leta reda på en affär i malmö som säljer rundstickor för å kunna fortsätta. gick nog runt i 1 h innan ja hitta till panduro där de sålde en =)
där hittade ja oxå lite grann till min pågående lilla projekt så nu kan ja göra klart den.
I morgon är det symöte... de ser ja fram emot =)

kram på er..

/ Trixi

fredag 23 mars 2012

strumpstickor och strul

I förrgår satte jag igång inspirerad av alla fina estell mössor som jag sett och läst om i bloggen på
Husmorsskolan och tänkte att nää nu är det dags för mig och testa det möstret..
för det första stötte jag på ett problem direkt.. Man skulle använda strumpstickor och några sånna ägde inte jag. Men det kan välk inte vara spå svprt tänkte jag i min enfald och tog fram 3 st långa stickor och satte igång och lägga upp. Efter två varv gav ja upp för den kvällen.
igår var jag på loppis och hittade stumpstickor ock inte i rätt stl men stl 3 ist för 3,5 borde funka.
så satte ja igång i går och lägga upp.
Jag har aldrig stickat med strumpstickor förr så bara det var ju ett pill och hålla reda på alla och att de inte skulle glida ur och tappa maskor. Men nu har jag kommit en bit på vägen och nu börjar det rulla på lite iaf fast början ser inte alls bra ut.
Detta krävs lite övning har jag märkt så tror nog ja ska upp och fortsätta och se om det blir nån mössa även om det bara blir en provmössa. när jag behäskar alla 4 stickorna så ska ja göra en fin estelle mössa och visa här =)

i morgon ska ja åka tåg så då åker stickor och virknål med så får vi se vad det bir av det =)

kram på er där ute..

/ Trixi

onsdag 21 mars 2012

blå blå är himelen... + happy fucking birtsdag to me

nu är mina andra par converse klara.. min kollega blev jätteglad när hon såg dom och tyckte de va jättefina. ska bli kul å höra om de passar till hennes systers nyfödda =)
här kommer en bild:

Det blev visst 2 =P

ja testade att sticka med 4 långa vanliga stickor för jag skulle sticka med strumpstickor men äger inga.. hur svårt kan de va? hahaha tror nog jag får skaffa strumpstickor =P

sen kom ja på en nytt projekt som jag nog kommer hålla på med några år känns de som.. men har ju tid på mig innan ja ska ha barn så blir kanske lagom. =) vill inte avslöja innan ja börjat men en grej kan ja berätta och det är att ja ska testa att virka bokstäver..

Det är min födelsedag idag!!! känns konstigt.. känns inte som en födelsedag utan en vanlig dag då alla skriver till mig eller ringer..

ha en mysig dag i firandets tecken..
/ Trixi

tisdag 20 mars 2012

symöte: virkade converse

Först vill jag tacka mestvirkat som visade ett mönster på miniconverse som var enkelt att följa så i helgen blev ja klar med ett par röda converse som passar en mycket liten fot.
eller som mina blev för tillfället dockans skor =)
Jag är en rocker och för mig är converse skor ett måste från tidig vår till sen höst.. nu i vinter har ja gått å trånat efter ett par i skinn som man säkert skulle kunna ha vintertid. så att virka små converse va inte bara roligt utan kändes så otroligt bra speciellt me tanke på att mina egna fick komma fram nu i helgen, vad ja längtat =)

min ena kisse va lite sugen på å få ett par egna (eller om det är matte som hade lite roligt på hennes bekostnad). Här kommer några bilder på mitt allra första par virkade converse.

Det svåra var att få till stjärnan snyggt. på beskrivningen stod de att man skulle virka en ring men jag tyckte det är snyggare att sy ringen ist. får testa mig fram =)

Dockan fick agera moell igen och nu pryder de hennes fötter i väntan på en ny ägare.

Blev nöjd med dom och nu håller jag på med ett nytt par som min kollega har beställt.


Jag nämde förra veckan att jag skulle visa min änglaklocka denna veckan men jag blev så inne i de här söta skorna ist så den ligger fortfarande på hyllan och väntar på att jag ska skaffa ett hänge och själva bandet. vem vet nästa vecka kanske, eller nån annan gång. Det är de som är så härligt med inspiration för man vet aldrig vart man hamnar eller vad man ska göra. Jag köpte ett härligt garn i helgen med som var så där härligt påskigt grönt. det var lite "ludet" så får se om de blir en luden mysig kofta eller om jag kommer på nått annat. =) det får ligga i min sypåse så länge så får vi se när inspirationen slår till.

Nu får ni kolla vidare vad alla andra har haft för sig i veckan, ska bli spännande och se och bli inspirerad av allt fint.  Kolla in Husmorsskolans nya syförenings´s arbeten HÄR!!


Ha en mysig inspirerande syföreningsmöte-kväll..

/ Trixi

söndag 18 mars 2012

längtan och lite till

Ikväll blev ja klar me en liten grej som jag ska visa upp på tisdagens syförening.. sååå kul och inspirerande är det att vara med i syföreningen och man blir taggad att göra nått inför nästa vecka.
Denna vecka blev de en grej för små igen..
dels är det för att det är lättare att göra klart små kläder än stora och man ser ett slut och man lyckas bli klar.. men en annan grej är att jag har börjat längta så efter en liten. Tänk och ha en liten som kan få allt man gör direkt och man kan testa om det passar osv. sen ghjälper det ju inte att det är en babyboom i min vänkrets nu så under ett halvårsti var det 5 st som fick barn så man har fått mysa me bebis en hel del nu sen i höstas. Men vi ska inte börja försöka än på iaf ett halvår är tanken iaf.. passar inte redigt i vårt liv just nu när killen precis ska starta sitt företag.. men längtan finns där..
så vart blir nästa stick eller virk projekt.. hum... kanske nått litet till framtiden hihi...

Ja vill dela me mig av en fin bild som jag tog en gång hos en kompis.. den visar livets goda..
lev, älska och skratta och förgyll dagen me en bit choklad =)


till er där ute.. L L L

// Trixi

tisdag 13 mars 2012

symöte: värma litens huvud och mage

denna veckan vill jag visa upp två saker som jag gjort klart nu i helgen.
den första blev en kofta, skrev förra tisdagen att jag höll på med en tröja men blev en kofta ist.
jag tyckte att den färgsättningen gjorde sig bättre på en kofta.
jag har ingen modell till mina bäbiskläder som jag stickar och virkar så denna gången fick en docka agera modell. Det är min gammelmormor som har gjort den eller skaffat den.

här kommer bild på min kofta.

Sen vill jag visa upp min värma liten-hättan som jag skulle testa att göra i lördags och det arbetet bara flöt på och vips var jag klar. Jag trodde inte att den skulle gå så fort och vara så kul.
kommer nog bli fler hättor i framtiden =)
jag valde att tvinna banden till hättan..



Nu återstår det och se vem som denna lilla hätta ska pryda.


kolla gärna in de andras fina arbeten i Husmorsskolans Nya Syförening


Ha en underbar kväll alla goa syföreningsvänner...

/ Trixi

söndag 11 mars 2012

loppisfynd, virkning, målning och ett glas whiskey...

en bra lördag igår.. först hann jag med lite loppisfyndande, jag hittade 9 par stickor för 10 kr och 4 av paren var i trä som jag har letat efter =)
sen målade jag i förrådet i några timmar och idag ska jag ut där igen å måla sista lagret med färg.
Killen har snickrat och donat där inne och då
har jag bara kännt mig ivägen men nu äntligen kommer den delen då jag kan och tycke rär kul och fick faktiskt fria tyglar att måla sista lagret själv. så nu sitter jag här i gamla kläder som låg i en slänga kasse och dricker lakritste och snart ska ja ut med målarpenslen i högsta höjd. =)

jag hann med lite virkning med efter sista målningen igår kväll.. jag gjorde oxå klart min väst som jag har jobbat med senaste veckan, skulle bli en tröja tänkte jag men när jag hade kommit en bit så såg jag att den färgsättningen skulle se bäst ut i en kofta.
Eftersom jag inte hållt på så mycket med stickning så gör jag små projekt nu i början så jag käönner att jag avslutar arbeterna och inte hinner tröttna för att jag aldrig blir klar. så det är en bäbiskofta till nyfödd. äggstockarna killar en del så man kan inte låta bli å tänka på att om nått år eller 2 så får mitt lilla barn ha den västen..

Sen började jag som sagt med virkning medan killen satt och räkna på jobb, han vill gärna ha min hjälp mellanåt så jag satt brevi han med ett nytt projekt i handen. Tänkte börja och testa att göra en hätta. Jag har fått beskrivningen av Maja: läs mer om värma liten-hättan här.
Jag tog mig ett glas whiskey och satt och virkade medan killen höll på me sitt och melodifestivalen på i bakgrunden. Det var en sån mysig lördags kväll...
iaf så blev jag färdig med hättan i ett nafs.. jag trodde en skulle ta några dagar att göra men vips var den klar.. så nu är jag klar med tisdagens syföreningsalster att visa upp =)
nu är det änglaklockan som jag nämde i förra  inlägget som jag har kvar en liten ditalj. blir kanske att visa den om 2 tisdagar ist, den får nog ligga å vila lite.

men vad ska jag ta tag i nu för projekt?? har haft nått projekt igång sen i julas och nu när man är klar me allt så vet jag inte vad ja ska ta tag i...
får fundera på de =)

här kommer lite bilder från förrådet där målningen är i full gång.. nu tog ja lite matpaus och uppdaterar me lite bilder..
 här rör ja runt i färgen innan jag sätter igång.
 målning av taket, snetak så halva va enkel och andra halvan va vinglig på höga stegen..
inte lätt att hålla balansen me flippflopps.. men man tager vad man haver, vill ju inte ha finskor när man målar. jag har förmåga att alltid få färg på fötterna. =)



ha en mysig färgglad söndag nu alleman..

/ Trixi

fredag 9 mars 2012

ängelns klocka...

Änglaklockor & Bola smycke..

Bola, gravidpinglan, singing bells, småfolkskulor, trollkulor, bolasmycke, graviditetssmycke, ...

Kärt barn har många namn...



jag har börjat göra en änglaklocka.. jag tycker namnet är så otroligt fint och i tisdags symöte fick jag höra om änglaklockor för första gången och har gått och tänkt på det ända sen dess..
läs mer om vad Maja skriver om änglaklockor och se hennes variant av en virkad änglaklocka på:
http://husmorsskolan.blogspot.com/2012/03/symote-virkad-anglaklocka.html

jag kommer visa upp min variant av en virkad änglaklocka på tisdag så därför visar jag ingen förvisning av ett halvfärdigt arbete nu.. =) måste inskaffa en pingla i morgon och göra klart den.. eller kanske sno en av katten som har en sån leksaksboll med en pingla i =)


Den mexikanska bolan är ett vackert smycke för gravida. Inuti den släta silverkulan finns en liten xylofon som en liten boll dansar runt på och avger ett svagt ljud när bäraren rör på sig. Genom att bära smycket långt ner på magen kan barnet höra ljudet. Det är avsett att användas av gravida och ska hängas ganska långt ner ovanför eller över magen. När kvinnan rör sig avger den ett ljud som barnet kommer att höra. Från ca 20:e graviditetsveckan kan barnet i magen uppfatta och känna igen ljud. Det magiska och rogivande ljudet lugnar bebisen under graviditeten och efter födseln kan smycket hängas upp över sängen, vagnen eller vaggan. Barnet känner då igen ljudet och blir lugn och trygg av det.
Bola är spanska för boll eller kula. Bjällran är ofta utsmyckad och klotformad, men den finns också i andra former, till exempel ägg och hjärtformade.
Namnet änglasmycke har det fått efter en sägen som säger att pinglans ljud ska hjälpa barnets skyddsängel att hitta det.

visst är det vackert... jag älskar tanken att skyddsängeln ska höra pinglandet och komma för å vaka över det lilla ofödda barn... när jag blir gravid ska jag absolut bära en änglapingla.

ha en rofylld fredagskväll i mysets tecken..
/ Trixi

tisdag 6 mars 2012

Symöte virkade dockor..

Just nu håller jag på med en till bäbiströja, jag håller på å testar mig fram med olika modeller och just nu har jag gjort ett bakstycke och håller på med framstycket. så det har inte blivit så mycket stickande för mig denna veckan.

men däremot tänkte jag visa ett annat arbeta som jag höll på med under förra året.. Jag åkte mycket tåg då jag gick en utbildning så vad passar inte bättre då än å handarbeta.
Jag hade hittat ett mönster med ursöta dockor som jag tog mig i kast med på tågresan, 3 h dit å 3 h hem sen var en docka klar.
så under våren gjorde jag tre flickor som alla fick sin egen peronlighet. Det som är så kul för ingen blir den andre lik, alla blir unika.
under sommarn sen satte jag i gpng med nösta projekt, att göra en påse till dockorna. jag stickade påsen och virkade en botten samt virkade en kant med hål till bandet som jag stänger påsen med.

här kommer en bild på påsen.

och en på påsen öppen


Dockorna kallas för regnbågsdockor och jag hittade beskrivningen här: http://www.lekolar.se/upload/Dokument/Regnb%C3%A5gsdockorna.pdf

här kommer mina varianter av regnbågsdockorna. jag valde att göra en färg och inte två nyanser, sen valde jag att ha svart tröja och svarta skor ist.



Ha en mysig skapande kväll:
/ Trixi


Titta gärna in och se vad de andra i Husmorsskolans nya syförening har gjort denna veckan: http://husmorsskolan.blogspot.com/2012/03/symote-virkad-anglaklocka.html



söndag 4 mars 2012

grön grön grön är tavlan på min vägg...

att flytta ihop och samsas om möbler, saker, färger, tapeter osv va mycket svårare än jag trott.
Vi flyttade ihop för ett år sedan till min lilla 2.a å så börjae vi leta hus eller störra lgh och vi fann ett mysigt parhus. i aug förra året gick flyttlasset och då fick ja uppleva hur det var att vara sambo på riktigt. Mina saker var inte fina nog och passade inte in, eller så va de billigt skräp.
vi har ganska lik stil ändå men vi ser olika på ett hem och det har lett och leder till mkt konflikter.
Min sambo har ärvt en del och vissa saker av et betyder mycket för honom och för mig är det bara fult och jag skuklle alrig köpa sånt själv. Men eftersom det betyder så mkt för honom så måste man försöka få in det i inredningen och det är inte det lättaste. för ca 3 helger sen så försökte jag inreda en hörna i varagsrummet och försöka få in hans möbler så e passar in mer. lättare sagt än gjort. till slut bestämde ja mig för att måla en tavla med de färgnyanserna så det blir lite av en grön tråd.

En bild på hörnan före jag fixat med den.. enda ja gjort är å ställa bokhyllorna så som jag vill ha dom.
sen gick jag upp på övervåningen och förlorade mig i konstens värld.
3 h senare var tavlan färdig. Jag tog inspiration av en annan tavla me liknande motiv och gjorde den till min egen och ändrade färgvalen så den skulle passa in i hemmet.
jag målar alltid med acrylfärger, gillar det mycket bättre än olje.
så här blev recultatet efter att jag inrett hörnan.


nästa steg är att inskaffa en mörkgrå matta till under bordet samt en lampa på fot till hörnan vid fotöljen en som inte skymmer tavlan.jag har fått upp lite fler böcker i bokhyllan nu med.
jag kallar hörnan för whiskeyhörnan. Det syns inte på bilden men längst ner i bokhyllan med lampan finns några flaskor och det är lite en sån stämning där, sitta me whiskeyglaset i handen och tjilla me kompisen och kolla lite tv.. man kan vrida tvn så man ser därifrån. jag tar kortet från soffan och tvn är till vänster.

jag har gjort all min konst som jag har ppå väggarna, ja tycker det blir mer personligt då och man målar utifrån vart den ska vara och så den passar in med alla möbler och färger som man har i rummet. ja kommer nog visa mer av min konst en annan gång..

jag målar inte så ofta eftersom jag inte har inspiration så ofta, sen måste man ha tiden att låta sig inspireras å förloras i konstens värld, minst 3 h måste man ha för uner tidspress får jag aldrig till de som ja vill. för mig är känslan viktig i ett hem och genom min konst skapar jag känsla.


ha en trevlig sönda i konstens tecken...

/ Trixi

fredag 2 mars 2012

Huskurer

jag har under en lång tid funderat på huskurer och vad synd det är att man inte längre lär sig sånt av sina mor och far föräldrar och deras föräldrar. Förr hjälpte de varann att lindra krämper och sjukdomar med hjälp av naturen och om man idag ska köpa något naturmedel så kostar det massa (smålänskan talar igen hihi). Då drar man sig för att försöka.
för nått år sedan så hade jag ont i halsen i flera veckor, det va irriterat å lite ont men det var inte jätteont så jag gick aldrig till en doktor och kollade upp det. Då fick jag iaf salviablad torkade av min kollega som hon hade plockat i sin trädgård och torkat. så jag drack salviate under några dar.

Jag nämnde igår att jag hade fyndat en bok om huskurer som heter:

Huskurer och läkekonster av Marguerite Walfridson

Marguerite skriver om huskurer och råd från både nutid och från förr. Det jag gillar. Jag har hittills bara blädrat lite i den men den kommer användas flitigt när jag känner mig krasslig.

Den tar upp olika växters egenskaper och hur man kan göra när man tex har sår eller värk i kroppen.
Den tar upp hur man kan mildra oro och ängslan och hur man kan göra för att sova gott när man har sömnsvårigheter vilket jag har mellanåt.  Den tar oxå upp olika kärleksknep och berättar hur de gjorde förr för att locka till sig kvinnan och få henne matt och villig haha..
En kul grej i det kapitlet om kärleksknepen är att eterisk olja från mejramväxten ingår ofta i fina parfymer för män. Mejramdoften påverkar kvinnan så att hon blir matt och samtidigt fyllt med lusta.
däremot saknar jag i det kapitlet vilka dofter en kvinna kan ha för att förföra männen..
Nån som vet???

ett tips från bok på ett te som lindrar vid förfylning:

Ingefära och vitlökste
En starksmakande förkylningsdryck
¤ en bit färsk ingefärsrot, finskuren
¤ 1-2 vitlöksklyftor, pressae eller finhackade
¤ ½ liter vatten

Brygg ett te och låt dra maximalt tio minuter. sila.
söta med honung och tag eventuellt också lite peppar eller kanel i drycken,
det lär förstärka effekten.


nu hoppas jag att förkyllningstiden är förbi nu när våren står på trösklen,
förhoppningsvis för å stanna =)


Ha en mysig fredagsmysfredag!!

/ Trixi


torsdag 1 mars 2012

virknålsburk

idag har jag varit på second hand å fyndat..

en grej som jag först måste beklaga mig för är att i förrgår var jag på en av secondhand affärerna i jkpg och såg ett par stickor i trä med en söt knopp som jag ville ha.. vet inte om det var smålänskan i mig eller att jag hade lite brått iväg till träningen men jag vela lite och tänkte att jag kan köpa dom nästa gång. Idag va jag där å de va borta.. så jag åkte till 2 andra second hand och fann inga bra stickor som jag ville ha =( varför passar man inte på när man ändå är där.. 5 kr är inte mkt. HUM....

men däremot fyndade ja lite annat.. en av sakerna är denna burk som jag tänkte ha till mina virknålar så jag har dom på samma ställe.
namnet på burken passar mig eftersom jag gillar att ta en whiskey och sätta mig med mitt handarbete,
en rofylld kväll =)

En annan sak som var dagens fynd var en bok om huskurer. men den är värd ett eget inlägg så berättar mer om den i morgon..

gokväll alla bloggare å medmänniskor...

/Trixi