En blogg om målning, stickning och andra roliga saker man kan göra med sina händer...

En blogg om målning, stickning, virkning och lite allt möjligt kul....

onsdag 31 juli 2013

att lära sig

nu under semestern har vi umgåtts med min sambos bröder å deras familjer och hans ena brosdotter på 6 år ville lära sig att sticka.. redan förra sommarn när hon såg mig och sin farmor sitta och sticka på kvällarna i stugan (ja på dagarna med iofs hihi) så uttryckte hon en önskan att lära sig. Då köpte jag ett par barnstickor till henne och farmor skulle visa men det rann ut i sanden lite eftersom vi inte bor nära varann.. så nu när de skulle komma till stugan bad jag henne ta med sina stickor och så jade jag ett halvt nystan över efter min babyfilt som blev klar nyligen (iaf med stickdelen, lite syjobb kvar)
det nystanet innehöll hennes favofärger, rosa och grön så det passade jättebra..
Jag la upp och gjorde ett varv och sen visade jag henne.
Hade läst n¨ånstans på online stickcafe på face tror jag om en som använde sig av en ramsa när hon skulle lära sitt barnbarn. Nått liknande:
in i grottan, där inne fins en orm som ringlar sig runt stickan, dra ut ormen från grottan och kasta iväg den till gul sticka. in i grottan, hämta ormen, för ormen ut ur grottan och kasta iväg den osv..

Det verkade som ormgrejen funkade för hon fattade principen direkt och lyckades göra några maskör, sen glömde hon kasta ormen ibland och tappa nån maska ibland och kom och bad om hjälp.. efter ca 1 varv med hjälp (la upp 20 maskor) så la hon undan sticket å sprang å lekte..
dagen efter tog hon upp det självmant och med stöttning av mig och farmor gjorde hon 1,5 varv.

Det är så härligt och se när viljan att lära sig finns och hur hon tar in och försöker.. och även att inte tålamodet att sitta länge finns så tar hon upp dagen efter å försöker igen.. =)


får se nästa gång ja träffar henne om hon fortsatt eller om vi tar upp det då igen =)


/Trixi

tisdag 30 juli 2013

Symöte: Ugglan Helge

Som ni vet så är jag inget fan av att följa mönster och ser jag en bild jag gillar försöker jag göra nått liknande om jag tror att jag kan.. så när ugglan maggie kom som mönster så hade jag fastnat i afrikanska blom-hjulet och producerade blommor för fullt och valde att försökla sätta ihop dom till en uggla.. fick göra en himla massa till förstås..
orginalmönstret hittar ni här!


Min uggla blev intre redigt lika rund min tanke var att ha den som prydnad och inte som kudde..
sen blev den lite småknölig i rumpan men det syns ju inte så väl =P
jag valde att ha öppna ögon på min eftersom jag tycker det är finare samt mer lik en uggla. Dock kom en kille på besök och han frågade vad det var för nått haha...
jag valde oxå att göra en helt annan näbb samma där tycker plattare näbb blir finare.

Den slukade massa när jag skulle stoppa den, valde att ta tyg och blev ett påslakan och ett enkellakan som skulle kastas.. den blev rätt tung men det är bra för då sitter den still =) Den har nu sin plats i soffan =)

blommorna hittade jag en beskrivning på svenska när jag sökte på "virkade afrikanska blommor mönster" på google. efter att ha virkat två st så satt mönstret i huvudet och nu kan jag säkert göra dom i sömnen =P

Jag tillbringar sommaren i stugan med väldigt dålig internettanslutning, ibland funkar den inte alls och bäst anslutning är på dasset =P så blir sittande där ibland. Men jag skriver inlägget innan och förösker lägga upp det under rätt dag. symötet vill man ju inte missa fast man är på semester ju =P

för att komma till symötet klicka här!

Jag döpte min uggla till Helge.. tycker han ser ut som en helge =)
får se om ja sprätter upp han och stoppar han med nått mjukare så han blir mer kramgo men just nu passar hårdheten han bättre där han sitter å håller formen fint i soffan.


/Trixi


lördag 27 juli 2013

Härmapan: stenar

idag härmar jag stenar... haha alltså inte stenar i sig utan vad man kan göra med stenar..
nått extremt enkelt och som går snabbt...
jag har alltid varit en sån som kluddrar överallt, i solböcker, på skolbänken, medan jag lyssnar på föreläsningar, medan jag pratar i tele.. det är som om jag måste röra fingrarna massa och kan inte redigt sitta still och lyssna och ta in utan måste aktivera mig med något.. innan jag fann stickning och virkning så var det just kluddra jag gjorde..
sitasde små figurer gubbar, blommor, döskallar, eller bara mönster som inte var nånting..

så snubblade jag över en blogg där en visade upp stenar som hon hade "kluddrat" på med en spritpenna och vips sprang jag ut i trädgårn och hämtade mina dekorationsstenar.. tog iofs bara 3 för att testa och konstaterade att jag hade en för tjock penna så det blev inte så bra.. måste skaffa en med tunnare spets så jag kan göra bättre detaljer =)



jag hittade till en sida på facebook där det fanns massa målade stenar och den vill jag länka till nu eftersom jag inte hittar tillbaka till spritpenne bloggen =)
se fantastiska stenar här!
kolla den med fötterna =) tänk va mkt man kan göra med stenar =)


detta inlägget är ett bidrag till Härmapan på sveaspunkt´s blogg


/Trixi

fredag 26 juli 2013

sol, bad och stickning

Denna sommaren har vart helt fantastisk, det är knappt att man kan tro att det är sant..
Och än är den inte slut. Har varit en vecka i stugan nu och är hemma en kortis för att betala räkningar och titta till kissarna.. åh va man saknar dom när man är borta =)

jag har haft en underbar vecka med en hel del bad faktiskt, brukar bada max 2 ggr per år å då hällst i aug när vattnet blitt tillräckligt varmt, men hör å häpna jag har badat 4 ggr redan och juli är inte slut än =) solat en del och stickat en hel del. Jag försöker recersticka på min sjal som jag började med inför förra stickpicknicken, inte för att jag behöver en varm gosig filt just nu utan för att jag vill börja med min cape som jag pratat om i snart ett år men inte känt mig redo för än. Köpte in garn till den i maj å så fort stickorna blir lediga ska jag lägga upp för den. =)

Har kommit en bra bit men än är det en del kvar men har ju en vecka till framför mig i stugan ju.. å har inte så mkt annat igång nu eftersom jag blockar döskallesjalen nu och allt annat avslutat så är det den och min ufoduk... kanske får försöka göra lite på den också nu nästa vecka..


Kan livet bli bättre?

Älskar sol och värme, bara när det är kvavt som det är jobbigt men med det åskovädret i morse så lär det va friskt å klar luft nu ett tag =) jag mår som bäst på sommaren å då jag blommar ut och njuter för fullt =) sen att man är ledig och kan göra lite som man vill när man vill det spelar in lite oxå =)


hoppas ni njuter lite mkt som jag...

/Trixi

onsdag 24 juli 2013

sommarstickning

förra sommaren hade jag en sommarvirkning (som fortfarande inte är klar ups!!!)
och i år blir det en sommarstickning.. börjat på en stor mysig sjal som randar sig.. den är jättekul att göra men vet att det kommer bli tråkig eftersom det bara är räta maskor genom hela.. men perfekt åka långt stickning å tvstickning tänker jag.... sen vill jag göra klart den så jag kan på börja min cape. Behöver dom stickorna till det så då har jag en puch att jobba med den =)


visst är det härliga färger... love!!!!

det ska bli en stor sjal som man sveper runt axlarna en kylig höstkväll eller en kall vinterdag =)

jag brukar tappa suget att handarbeta på sommaren men de beror nog på att det är varmt och stickningen blir svettig och jobbig att hålla på med men denna sjalen verkar ändå rätt lätthanterlig i värmen trots att det är ull men är rätt tunnt så blir nog inte så varmt förhoppningsvis =P
det grå är merionoull och det färgade är ett blandgarn med hälften ull. tror det grå var en blandning mellan alpacka och merino om jag inte mins fel.. det grå köpte ja via YP och förutom det garnet ja håller på med har jag 5 nystan till och då har jag gjort en bolero med dubbla garn samt anv slattarna efter boleron till lite detaljer å sånt..
rätt tunt garn men jag gillrat.. merino master tror jag det heter..

om det inte går åt så mkt till sjalen kanske de blir en tröja av de sista nystanen =)


/Trixi

tisdag 23 juli 2013

Symöte: cover-up

Eftersom jag är i stugan nu med minimal internet-åtkomst så länkar jag till fredagens inlägg där jag visade upp min färdiga mysteriestickning :)

Klicka här för att se min färdiga mysteriestickning!!!!

Det är en cover-up KAL som jag deltog i via ravelry. Mönstret hittar ni: http://www.ravelry.com/patterns/library/the-yarn-madness-cover-up-2013


/Trixi

söndag 21 juli 2013

Fotoutmaning: när jag är ledig

Tema: När jag är ledig....
Ett tema som passa mig... gick på min semester denna veckan å har 3 lååååånga soliga veckor framför mig =) å ja passar på å njuta ordentligt =)
Jag kunde inte bestämma mig för vilka bilder jag skulle välja och fann att massa bilder speglar min semester.. bilderna över tog jag i Grebbersta och det speglar min ledighet där med en hel del gott både dryckesväg och matväg i goa vänners sällskap. solnedgången tycker jag va så otroligt fin... sitta och njuta till en vacker vy... det kan man när man är ledig =)

Nästa bildkollage speglar en annan del att känna ro och kunna koppla av.. det vill ja göra när jag är ledig. dassdörren är uppe istugan i dalarna där kan man sitta en tidigt morgon och man hör fåglarna som precis vaknat och myggen sover å man känner lugnet och förstår hur pigorna kände sig på morgonen när de va påväg i det morgondaggvåta gräset på väg till korna.
plocka smultron till filen varje morgon gör jag nu under semestern i mitt trädgårdsland..
sen valde jag en bild från stickpicknicken och det förmedlar lugnet i att handarbeta och känslan av ro man får när man sakta skapar maska efter maska...


vad gör du när du är ledig?


HÄR! kan ni se bler bilder i temat och se vad andra gör när de är lediga...

/Trixi

fredag 19 juli 2013

min mysteriestickning klar!!

nu är den helt klar.. jag la till en halskant samt en blomma med pärlor i..
Den gjorde verkligen allt och blev himla nöjd.. blev så mkt finare när det var en till färg än bara det vita..


mönstret hittar ni på ravelry bara klicka HÄR!!!!


/Trixi

onsdag 17 juli 2013

Del 4 cover-up

Nu är min mysteriestickning klar.. men den kommer jag visa upp i ett senare inlägg eftersom jag inte hunnit fota den än. satt i går kväll och gjorde den ännu finare =)
den 4 var rätt lätt trotts att jag lärde mig en ny teknik. förkortade varv. det var inte så svårt som jag trodde det skulle vara och sen fanns det bra beskrivning samt bildbeskrivning med i mönstret.
när jag hade gjort hela alltså de sista 15 varven där man skulle maska av kände jag att den skulle bli för kort för min smak så jag gjorde 14 eller 16 varv till, minns inte redigt hur många de blev men nått sånt.

jag blev iaf hur nöjd som med längden och efter blockningen blev den kanon. Enda som störde mig var en tappad maska som bildade ett hål vid min axel och det syntes tydligt, så fick piffa till den lite för att dölja hålet.

så här såg den ut när jag hade gjort klart den endligt mönstret. Sen fortsatte jag öka efter att bilden tagits.

man kan oxå göra armar på men jag tror att jag låter den vara ärmlös.
Det bästa är att man ser så brun ut =)

det skulle gå åt 2 nystan men gick bara åt 1,5 trotts att jag gjorde den ca 10 cm längre. så skulle kunna göra en till för jag hade 3 nystan från början. svärmor tyckte den va väldigt fin så kanske blir en till henne =P

sammanfattning är att det var ett relativt lättförståligt mönster, fick göra om på nått ställe men för en van stickar är det väldigt lätt. jag har lärt mig nya tekniker samt att det blev ett plagg som jag gillar och kommer använda. sen att den bara pågick i 2 v gjorde att man inte tröttna och att det inte var för långt mellan delarna. några dar bara. =)

/Trixi

tisdag 16 juli 2013

Symöte: de sista börsen

Säger man så? En börs flera börs dom börsen.
Nu är alla börser lämnade till mina kollegor. Alla fick olika färgsättningar som matchar deras stil och vad de gillar å alla blev väldigt glada :)

Nu när semestern har börjat så har man massa mer tid till å handarbeta :) kanske dags å starta upp ett sommarprojekt kanske :) vi får se vad som händer :)

Jag vet att det blitt samma inlägg på senaste symötena men detta är de sista =) alla har olika färger så därför visar ja upp dessa oxå även att det är samma modell som de andra.



Den röda tycker jag är en av de finaste =)

annars är jag i slutfasen på mina projekt.. bebisfilten blir klar med virkdelen idag eller i morgon sen sy bakgrund och invända en ny människas födelse =) så när den blitt lämnad till sin nya ägare kommer jag visa upp den här. sen håller jag på med min sjal som är under testvirkning och den andra sjalen är oxå snaert klar men ska kanske göra en till innan jag ger ut mönster... kommit fram till att det här med att skriva mänster är inte redigt min grej, jag vill bara skapa =)
sen har jag precis avslutat en mysteriestickning som precis blockats och ska fotas så den kommer nog visas nästa tisdag =)
nu är bara frågan vad som ska bli mitt nästa projekt när jag nu avslutar allt jag håller på med.. =)


fler symöten hittar ni hos husmorsskolan

/Trixi

fredag 12 juli 2013

Del 3 cover-up

nu har jag gjort del 3 i mysteriestickningen.. denna del tog lite längre tid att göra dels för att det var mera stickdel och för att jag inte redigt haft tiden att sticka så gjort lite då och då på kvällarna.
När jag satt igår och stickade varv efter varv med bara räta maskor så kände jag sån härlig känsla, det kändes så bra att sticka och man kände sig så lugn och tillfredsställd.
kanske beror på att jag bara virkat senaste och virkat massa så nu när jag väl tog fram stickorna så blev det en annan efterlängtad känsla som fick komma ut. =)
nu till KALen, det börjar synas vad det ska bli nu men sista delen som skulle släppas i morgon men som kom redan idag den delen kommer knyta samman allt... känner på mig attt den kommer bli jättefin å härlig att ha på sig..
Jag har lärt mig förkortade varv som inte alls va så svårt som jag trodde..
Det är kul när man blir utmanad så här att lära sig för då tar man tag i det...  annars så kanske man väljer bort ett mönster för att man inte kan ist för att lära sig tekniken och sen göra mönstret.
jag har nog hamnat lite i den nivån nu att jag kan börja utmana mig själv att lär mig mer, jag har klarat att göra en kofta och en tröja å nu får jag utmanas att göra lite mer avancerade grejer.

så här långt har jag kommit efter del 3.. blir å fortsätta med del 4 i morgon =)


/Trixi

onsdag 10 juli 2013

Svårt

svårt att skriva mönster... det har jag upptäckt nu när jag inte bara raffsar ihop utan föröker få till ett bra mönster som är lättförstått och som man kan tänkas betala för.. har en testvirkare som hjälper mig massa.. fast nu efter 2.a mailet med massa frågor så känner man säg lite.... ja på gränsen att skita i det å låta det va ett gratismönster.. det som är enkelt för mig och mitt sätt att tänka förstår inte andra kanske å då måste man beskriva i andra ord som jag inte är van vid å de gör det svårt för mig.
Sen det här med att fästa med smygmaskor hit å dit det kanske slinker in en då å då inte lätt att hålla reda på =P

kommer skriva ett inlägg om min fantastiska testvirkare mer sen och snabb är hon oxå.. jag kämpar med min andra sjal och hon började i måndags å ska sätta igång med sjal 2 snart.. shit... jag får kanske göra en till för å testa mönstret =P undra vilken färg.. kanske ska ta ett annat garn denna gång å testa den i annat =) hihi... tur man får semester nu för man har hundra elva saker man vill göra..

jag kanske borde gå en kurs i hur man skriver egna mönster... det skulle hjälpa..
oftast skriver jag egna mönster eller ändrar i mönster som finns så den blir mer i min smak och jag antecknar samtidigt ifall jag vill göra fler.. men att skriva rent mönster tycker jag inte är lika kul.. så det här med att va designers är nog inget för mig.. jag vill skapa men att sitta och provvirka å skriva ner å följa ett mönster är inget för mig.. jag kollar lite på mönstret å sen kör ja på...

påtal om mönster... del 3 i min KAL kom igår å ja har inte hunnit kolla på den än... kanske hinner börja lite innan svärmor kommer på besök =)


/Trixi

tisdag 9 juli 2013

Symöte: armband med pärlor

Förra veckan var jag på stickklubben och dör var det en som virkade halsband med pärlor och efter att iakttagit henne en stund blev ja himla sugen på att testa virka in pärlor, såg ju inte så svårt ut. Valde att göra ett armband och letade fram några pärlor som jag hade i gömmorna.
det svåra var att få på garnet på en tunn nål som man kunde trä pärlorna över =)
blev himla nöjd, även att det är ett enkelt armband så gillar ja det jättemkt.. har det på mig hela tiden =)

Jag satte ihop en liten bildserie på hur jag gjorde.
Först trädde jag på massa pärlor på ett garn. Jag använde nål eftersom garnet gärna delade på sig så var svårt att trä utan nål. Sen virkade jag två luftmaskor, drog fram en pärla och la den framför nålen. (bild 3) sen la jag garnet runt virknålen och drog igenom öglan bakom pärlan. (bild 5)
jag gjorde 2 luftmaskor mellan pärlorna. Gjorde ett långt band med pärlor som jag virkade ihop och fäste tråden så den inte ska gå upp. Sen virar jag bandet 4 varv runt armen. TADA!!! =)
enkelt och snyggt.. skulle va kul å testa att virka i smalt skinn och se om det blir lika snyggt eller ännu snyggare.

Så här ser armbandet ut på!!! =)














Fler inlägg till dagens symöte hittar ni HÄR!!!!!!






/Trixi

söndag 7 juli 2013

Del 2 cover-up

Del två i mysteriestickningen fick jag kämpa lite med.. eftersom man inte får se bild så förstod jag inte en del först så fick dra upp lite å börja om och sen blev det rätt.. dock tappa jag lite maskor i upprepningen å jag lyckades inte få upp dom snyggt.. men tänkte att man kan säkert sy fast en virkad blomma eller nått där om det syns alltför mkt när den är klar =P

så här ser del 2 ut klar:

Nu börjar man ana lite men man vet ju inte alls hur den kommer bli.... jättekul och man blir nyfniken.. tur nästa del kommer på tisdag =)

/Trixi

fredag 5 juli 2013

Tiden räcker inte till

ibland funderar jag på vad jag skulle göra om jag fick mer tid över, tex om jag blev sjukskriven eller bröt benet och hamna på sjukhus en tid osv, vilka projekt skulle jag vilja göra då osv.. vilka projekt drömmer jag om att göra? Det är mycket och drömmarna förändras.. just nu börjar jag bli sugen på en till tröja men inte funnit det där perfekta mönstret än.
sen min cape, som jag har köpt garn till ,drömmer jag om och den ska jag göra men vet inte om jag är redo än.
Jag har många projekt igång just nu, mer än jag brukar göra och det beror på att jag har klockan mot mig. ett projekt måste vara klart innan nästa fredad (har bara sy i knapp och göra spänne kvar så det kommer jag hinna) ett annat projekt ska hällst vara klart om 3 veckor och har en del kvar på bäbisfilten. sen ska jag sy fast en baksida med så har ganska mycket kvar =/ såna grejer blir ett måste och blir tråkigt och aldrig klara. suck. hur ska jag hinna allt kul som jag vill göra?
bara en vecka kvar till semester och då har jag mkt mer tid.. men då kanske man har fullt upp med och fixa hemma =P
när ska man få tid till allt man vill? och när man har tiden hur ska man få den tiden att inträffa samtidigt som inspirationen?

tror alla stickerskor känner igen sig i att tiden inte räcker =)
Men det är väl det som är tjusningen att man inte hinner och kan göra allt man ivll.. man har nått att drömma om...

låt drömmarna leva vidare....

/Trixi

onsdag 3 juli 2013

Del 1 cover-up

nu kommer första uppdateringen om Yarn-madness cover-up..
Jag har gjort del 1 klart och väntar nu spänt på del 2.
Jag lärde mig en ny grej, att göra en virkad uppläggning som sen ska tar upp verkar det som.
sen är det en så mysigt garn oxå som glider mellan fingrarna.. baby alpaca silk.. =)


så här ser mysteriestickningen ut än så länge =)

nästa kommer 5.e juli =)

vill ni följa mig eller kolla in gruppen ta en titt på raverly.. min länk till min sida hittar ni här: http://www.ravelry.com/projects/Trixiyo/the-yarn-madness-cover-up-2013


/Trixi

tisdag 2 juli 2013

symöte: några till afrikanska blom börser

känns som man upprepar sig från förra veckan men har blitt ett gäng börser till och inget annat klart så får visa dom =) har 3 kvar att färsta trådar och fylla med gott så kommer säkert ett till symöte med börsar framöver =P jag gör alla olika färger som passar mina kollegors person och smak. Tex den lila (bild 3) är till chefen som gillar lila och den oranga från förra veckan är till min kollega som är en väldigt färgstark peron som klär i allt och hon har ett par oranga byxor bla. =)
dom jag är klar med är:




fler symöten hittas som vanligt hos husmorsskolan


/Trixi

måndag 1 juli 2013

min första KAL

shit va spännande.. idag börjar det.. min första KAL och ledtråd 1 kom till min mail idag... whiiii... däremot har jag inte gjort förberedelserna men så fort jag skrivit klar här ska jag göra en provlapp och sen sätta igång.. eller hoppas jag kan sätta igång för det ska va stickor 7 och jag har bara 6,5. men tänkte man kan ju göra en storlek större annars.. men testar dessa så håll tummarna nu.. annars blir det besök i garnaffären i morgon igen.
det är en cover-up KAL en mysteristickning.. läst om alla andra som gör mysteristickningar hela tiden å nu fann jag en som inte är så lång å som verkar passa mig.. den håller på under 2 veckor nu.. =)
Det är Yarn-madness på Ravelry som startat upp KALen och den finns både på engelska och svenska. =) jag kommer uppdatera er framöver om hur det går..

Jag hade tre nystan babyalpaca silk hemma och det garnet rekommenderas bland annat.. var så bra för hon hade skrivit flera garnalternativ.


/Trixi